İSTANBUL TOPKAPI SARAYI SUR-İ SULTANİ II.ETAP SURLARININ RESTORASYON İŞLERİNİN YAPILMASI

TARİHÇE

      İstanbul İli, Fatih İlçesi sınırları içinde bulunan Topkapı Sarayı Sur-i Sultani II. Etap Surları, Geç dönem Helenistik Sur Duvarları ve Roma dönemi Surları'nın, Osmanlı Dönemi ile değiştiği  ve Cumhuriyet dönemi onarımları ve müdahaleleri ile son halini aldığı Marmara Deniz Surları'nın parçasıdır. Marmara Surları birçok dönemde yapılan ekler ve tamirler ile günümüze ulaşmıştır. İlk inşa edilen kısmı ise  Bizantion surlarıdır.

    Sarayburnu’ndan başlayıp Yedikule semtindeki mermer kulede sona eren Marmara Surları yaklaşık 8.5 km uzunluğundadır. Surlar kenti deniz yönünden koruma amacıyla inşa edilmiştir. Antik Bizantion kentinden 20. yüzyıla kadar surlar Surlar üzerindeki kuleler ve kapılar her dönem değişmiştir.

Tamamen deniz kenarında ve tek duvar hattı ile kulelerden oluşan surların yüksekliği 13-15 metre arasında değişmektedir. Kuleler ise 17-20 metre yüksekliğindedir.Surların alt kısmı 1950 yılı dolaylarında inşa edilen sahil yolu nedeniyle bugün 2 - 2.5 metre yüksekliğinde toprağa gömülmüştür.

UYGULAMA  SÜRECİ

      Restorasyon çalışmalarına pilot bölge olan Burc 1-1A ve Burc 1-2  arası duvarlarda başlanılmıştır. Bu alandaki duvarlarda öncelikli georadar çalışmaları ve gerekli analizlerle , tespitler yapılmıştır. Bu alandaki duvarlarda  çimentolu dönem onarımlarının söküm  ve çürütmeleri yapılmakta ve alttan çıkan yapısal durumlar projelendirilmektedir. Statik olarak güçlendirme gerekli olan duvarlarda karbon halat ve yapısal harç  ile örgü sistemi ile güçlendirilmelerine başlanılmıştır. Söküm ve çürütme yapılan alanlarda taş uygulamaları yapılmaktadır.

       Pilot bölge dışındaki destek gerekli olan kısımların destekleme imalatları yapılmaktadır.

       Demir yolu ile ilişkili olan sur içi yapı kalıntılarının olduğu alanda arkeolojik kazılara başlanmış ve buluntuların belgelendirilmesi için rölöve ve envanter çalışmaları devam etmektedir.