18 SEKBANLAR
Mezarlık, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Kemalpaşa Mahallesi, Gençtürk Caddesi üzerinde 947 ada 1 parselde bulunmakta olup ” Onsekiz Sekbanlar” mezarlığı olarak adlandırılmaktadır.
Bugün mezarlık alanının etrafını çeviren kâgir duvarlar kaldırılarak yerine yeniden üretim moloz taş duvarlar yapılmış olup üstten kûfeki harpuşta ile sonlandırılmıştır. Mezarlığın etrafını çeviren duvarlar üzerine yeniden üretim metal korkuluklar eklenmiştir.
Mezarlık alanı içinde bulunan özgün olmayan mezarlar yenilenmiş olup özgün olanların ise konservasyonu yapılmıştır. Havuz ve sulama sistemi yapılmış, gece ışıklandırması yapılmıştır.
SEKBANLAR
HZ. ŞUBE
İstanbul İli, Fatih İlçesi, 2703 Ada, 10 Parsel’de yer alan ‘Ashab-ı Kiramdan Hz.Şu’Be Türbesi’dir. Türbe Ayvansaray Mahallesi’nde, Şişhane Caddesi üzerinde yer almaktadır. parseller 04.10.2012 onay tarihli Tarihi yarımada Kentsel, Tarihi, Kentsel Arkeolojik, 1.derece
Yapının tespit edilmiş üç tadilatı vardır. Bilinen ilk onarım (yukarıda bahsedilen) 18.yy sonunda Tersane emini Mustafa Efendi dönemidir . İkinci onarım fethin 500. Yılı anısına 1953 yılında, son onarım ise 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır.
Hazire alanının ıslahı yapılmış, dış duvarlar, parmaklıklar, kapılar yenilenmiştir.
HZ ŞUBE
LALELİ BABA TÜRBESİ
İstanbul ili, Fatih (Eski Eminönü) ilçesi, Kemalpaşa Mahallesi, 187 pafta 926 ada, 40 parselde yer alan Hasan Fehmi Paşa Türbesi Şehzadebaşı’nın eskiden “Ağayokuşu”, Kırkdörtkapısı”, “Mehmedağayokuşu” olarak anılan kesiminde, Altuncuzade Tekkesi ve Kemal Paşa Mescidi’nin güneyinde yer almaktadır.
Türbe duvarlarında eksik kısımlar tamamlanmış. Tüm duvarlara su itici uygulanmıştır. Kubbe sökülerek kubbe demiri yeniden yapılıp yeniden kubbe örülmüştür. Kubbe kurşun kaplanıp, alemi yenilenmiş ve altın varak yapılmıştır. Kitabeler altın varak yapılmıştır.
Hazire alanının ıslahı yapılmış. Mezar taşları şakülüne getirilip su itici uygulanmıştır.
LALELİ BABA
MUHAMMED EL ENSARİ KABRİ
Fatih, 2867 Ada 83 Parselde yer alan Muhammed El Ensari Türbesi, tek katlı ve tuğla örgü duvarlar ile inşa olunmuş, cephesi doğal kesme taş kaplama olarak çalışılmış bir yapıdır.
Yapılan restorasyon ile ahşap karkaslar ile bağdadi duvarlar örülmüş, çatı makasları yapılarak çatı yenilenmiştir. Tavanlar iki renk paşalı tavan yapılmıştır. Zemin ahşap kaplama yapılmıştır. Kış bahçesinin üzeri cam tavan yapılarak duvarları yalı baskı kaplama zemin traverten döşeme yapılmıştır. Ahşap kapı, pencereler yeniden yapılmıştır. Mevcut türbe kapısının çürüyen kısımları yenilenmiş, kapı temizlenerek yeniden boyanmıştır. Merdivenler beyaz mermer kaplama yapılmıştır. Demir doğrama pencereler yeniden yapılıp, parmaklıkların eksik kısımları tamamlanmış, kumlanarak yeniden boyanmıştır. Kitabe ve parmaklıkların çiçekleri altın varak yapılmıştır.
MUHAMMED EL ENSARİ
TOKLU DEDE TÜRBESİ
Toklu Dede Mescidi, eski adı ve devri kesin olarak bilinmeyen bir Bizans kilisesi veya şapeli olmakla birlikte yapım sureci değişik donemlere ait kabul edilmektedir. (Paspates 1877:357). Bugun Ayvansaray semtinde, Halic’e yakın, surların ic kısmındaki bir apartmanın golgesinde, geriye hicbir kalıntı bırakmadan yok olan, İstanbul’un mimarlık tarihinin bir parcasını teşkil eden yapı, ihyasını beklemekteydi.
Yapımı tamamlanan restorasyon ile türbe duvarlarında derz dolgu ve horasan sıvalar yapılmıştır. Ahşap pencerelerin raspa ve macunları yapılıp tekrar cilalanmıştır. Ahşap kapılar yeniden yapılmıştır. Türbenin tavanlarına tek renk cilalı pasalı tavan yapılmıştır. Zeminler renkli cilalı ahşap kaplama yapılmıştır. Çatı yeniden yapılmıştır. Aydınlatma, güvenlik, yangın alarmı sistemleri kurulmuştur.
Hazire alanındaki mermer mezarların temizliği yapılmış, şakülüne getirilmiş, yeni küfeki mezar kaideleri yapılmıştır. Etrafı duvar örülüp üzerine traverten harpuşta yapılmıştır. Aydınlatma ve kamera sistemleri yapılmıştır.
TOKLU DEDE